این واحد با استقرار سیستمی مدیریتی که نشان دهندە انطباق کامل و دقیق کلیه فعالیت هایش بر اساس استاندارد ISO 9001:2015 می باشد، توان خود را بر تحقق الزامات اصول این سیستم استوار نموده است. واحد آزمایشگاه با در اختیار داشتن تجهیزات مدرن آزمایشگاهی، کارشناسان خبره، منابع بسیار نرم افزاری و سخت افزاری و ایجاد شرایط محیطی مناسب و با بکارگیری معیار های معتبر در روش های اجرایی و دستورالعمل ها بر حصول اطمینان دربارە پیاده نمودن الزامات استاندارد در حوزه وظایف و فعالیت هایش اقدام نموده است.آزمایشگاه واحد کنترل کیفیت، وظیفه انجام آزمایشات لازم بر اساس کلیه استاندارد های ملی و بین المللی را دارد که این امر سبب شده تمامی مراحل تولید از جمله بازرسی مواد اولیه ورودی، بازرسی های حین تولید و همچنین بازرسی ها و کنترل نهایی محصول تولید شده با مشخصات این استاندارد‌ ها تطبیق داده شود.آزمایشگاه کنترل کیفیت متشکل از بخش های مختلف از جمله نمونه برداری، آزمایشگاه خواص مکانیکی مواد و آزمایشگاه آنالیز شیمیایی مواد که با استفاده از بروزترین تجهیزات تست و آنالیز مجهز شده است.

آزمایشگاه خواص مکانیکی

 

تست کشش

 

یکی از آزمون‌ های مخرب است که نمونه تحت نیروی کششی تک بعدی تا نقطه شکست قرار می‌گیرد و این درحالیست که ازدیاد طول نیز به‌ صورت همزمان با نیروی اعمالی (بار اعمالی) ثبت می‌شود. نتایج حاصل از آزمون به‌ طور معمول برای انتخاب یک ماده به منظور کنترل کیفیت و پیش‌بینی اینکه چگونه یک ماده تحت انواع دیگری از نیرو ها واکنش نشان می‌دهد به کار می‌رود. منحنی تنش/کرنش مهندسی بر اساس مقادیر نیرو اعمالی، ازدیاد طول رسم می‌شود لذا خروجی آزمون یک منحنی تنش/کرنش می‌باشد که نشان دهنده رفتار ماده تحت کشش است. داده‌ های بدست آمده در این آزمون برای تعیین خواص مکانیکی ماده استفاده می‌شود و کمیت‌ ها زیر بدست می‌آیند:

تنش تسلیم

تنشی که در آن تغییر فرم پلاستیک یا تسلیم شدن اتفاق می‌افتد.

استحکام کششی یا استحکام نهایی کشش (UTS)

ماکزیمم تنش کششی است که نمونه تحمل می‌کند و نسبت نیروی (بار) ماکزیمم به سطح مقطع اولیه نمونه تعریف می‌شود.

 

هدف از آزمون کشش

 

تست‌ های کشش به دلایل مختلف انجام می‌شود. نتایج آزمایش ها کششی در انتخاب مواد برای برنامه‌ های کاربردی مهندسی استفاده می‌شود. خواص کششی اغلب در مشخص ها مواد، برای اطمینان از کیفیت قرار خواهد داشت. خواص کششی اغلب در هنگام توسعه مواد و فرایند های جدید اندازه‌ گیری می‌شوند تا مواد و فرآیند های مختلف مقایسه شوند. در نهایت، خواص کششی اغلب برای پیش‌بینی رفتار یک ماده تحت انواع نیرو غیر از کشش یکسان استفاده می‌شود.استحکام مواد اغلب نگرانی اصلی است، استحکام مد نظر ممکن است از لحاظ تنش لازم برای ایجاد تغییر قابل توجه شکل پلاستیک یا حداکثر استرس که ماده می‌تواند در مقابل آن مقاومت کند اندازه‌ گیری شود. این اندازه‌ گیری‌ ها با دقت کافی (در قالب عوامل ایمنی)، در طراحی مهندسی مورد استفاده قرار می‌گیرند. همچنین تمایل به انعطاف‌ پذیری مواد، که چقدر می‌توان شکل آن را قبل از شکستگی تغییر داد محاسبه می‌شود. به ندرت شکل‌ پذیری به‌ طور مستقیم در طراحی گنجانیده شده‌ است ولی در عوض، در مشخص ها مواد برای اطمینان از کیفیت و سختی قرار داده شده‌ است. خواص الاستیک هم ممکن است مورد توجه باشد، اما برای اندازه‌ گیری این خواص در آزمایش کششی از تکنیک‌ های خاصی استفاده می‌شود و برای اندازه‌گیری دقیق تر می‌توان از طریق تکنیک‌ های اولتراسونیک انجام داد.

آزمایشگاه آنالیز شیمیایی به روش اسپکترومتری

کوانتومتری چیست؟

کوانتومتری دستگاهی است که به کمک آن می توان میزان حضور عناصر مختلف در یک قطعه را اندازه گیری کرد آنالیز کوانتومتری با دستگاه طیف سنجی نشر جرقه SES  از جمله سیستم های آنالیز دقیق مواد برای اندازه گیری فلزات است که می‌تواند آلیاژ ها را با دقت بسیار زیاد تجزیه کند و همه عناصر آلیاژی موجود و غلظت آن‌ ها را در نمونه تعیین کند. (آنالیز کیفی و کمی) از آنجا که از این دستگاه که بر اساس تخلیه الکتریکی نشری کار می‌کند، اغلب برای شناسایی و آنالیز عناصر فلزی استفاده می‌شود، متداول ترین نوع آنالیز برای صنعت متالورژی است.

اساس کار کوانتومتری

برای انجام این آزمایش باید یک نمونه استاندارد با سطحی سنگ زده شده، سنباده زده شده و پولیش شده که کاملا صاف و عاری از هرگونه آلودگی و چربی ناشی از گریس، روغن و … باشد، تهیه کرد. همچنین باید توجه داشت که از آنجا که در برخی از دستگاه های کوانتومتری محدودیت فضا برای قرارگیری و کار روی نمونه‌ ها وجود دارد، باید نمونه‌ ها را در ابعاد و اندازه استاندارد آن دستگاه تهیه کرد و آن را در دستگاه قرار داد. این آزمایش بر پایه نشر نوری انجام می‌شود. بدین صورت که در اثر جرقه زده شده نمونه در اثر تخلیه الکتریکی تبخیر می شود، اتم ها و یون های حاصل از تبخیر اتمی تحریک شده و تابش می کند که نور تابش شده از طریق یک فیبر نوری از یک طیف سنج نوری عبور می کند. با توجه به محدوده طول موج نشر نور هر عنصر، مناسب ترین خط نشری برای تعیین نوع عنصر و اندازه گیری غلظت آن عنصر در نمونه انتخاب می شود. نکته قابل توجه در کار با دستگاه کوانتومتری ، تعیین عنصر پایه یعنی عنصری که بیشترین درصد را در نمونه دارد، است. از آنجا که هر دستگاه محدودیت هایی از نظر نوع عنصر پایه داراست ، به طور مثال برخی از انواع دستگاه ها فقط قابلیت آزمایش بر روی قطعاتی را دارند که دارای عنصر پایه  Cu،  Fe، Al هستند. برای تشخیص اینکه عنصر پایه هر قطعه چیست می‌توان از مشخصاتی که فردی که نمونه را تهیه کرده است، ارائه کرده و یا در مواردی که تشخیص آسان نیست با قرار دادن نمونه بر روی دستگاه و انجام تست و بررسی داده های حاصل از دستگاه می توان عنصری که بیشترین حضور را در قطعه دارد (عنصر پایه) مشاهده کرده و به عنوان عنصر پایه در نظر گرفت.

کاربرد های آنالیز کوانتومتری

شناسایی عناصر TRACE
شناسایی عناصر ناخواسته
آزمون کوانتومتری به صورت غیر مخرب
اندازه گیری میزان سرب در برنج‌ های سرب دار
تعیین میزان آلومینیوم محلول و غیرمحلول در فولاد ها
آنالیز و بررسی انواع چدن‌ ها همچون چدن‌ های خاکستری، داکتیل و…
شناسایی و تعیین میزان هیدروژن، اکسیژن و نیتروژن موجود در تیتانیم
شناسایی مواد فلزی و مطابقت آن با استاندارد ها و آلیاژ های تجاری رایج
آنالیز و بررسی انواع آلیاژ های آلومینیوم همچون آلیاژ های آلومینیوم، لیتیم
شناسایی و اندازه گیری عناصر فسفر، گوگرد و تالیوم در آلیاژ های پایه نیکل
شناسایی و اندازه گیری عناصر فسفر، زیرکونیوم، آنتیموان درآلیاژ های پایه مس
شناسایی و اندازه گیری عنصر نیتروژن در فولاد ها و فولادی آلیاژی، زنگ نزن و نسوز
شناسایی و اندازه گیری عنصر فسفر، استرانسیوم، بور و تیتانیوم درآلیاژ های پایه آلومینیوم
تعیین ترکیب شیمیایی به روش کوانتومتری به صورت مخرب یا به صورت حداقل ممکن تخریب
آنالیز انواع فولاد ها از جمله فولاد های آلیاژی، فولاد های ضد سایشی منگنز بالا، فولاد های ساده کربنی و…

با توجه به اینکه شرکت پروفیل فولاد خلیج فارس دارای گواهی نامه ISO 9001:2015 است، جهت تداوم و ارتقاء سیستم مدیریت کیفیت نیاز به برنامه ریزی و ساز و کار مناسب می باشد تا از این طریق بهبود و اثر بخشی سیستم مورد بررسی قرار گیرد. از این رو واحد کنترل کیفیت با تهیه برنامه مدون ممیزی های داخلی، نظارت بر فرایند های موجود، امکان سنجی بهبود سیستم ها و به کارگیری نرم افزارهای تخصصی سعی در ایجاد چهار چوب منظم برای مجموعه فعالیت های شرکت دارد.